Академія батьківства

    Підлітки є особливо вразливими зараз, адже вони вже достатньо дорослі, аби розуміти все, що відбувається, та ще зовсім не мають досвіду, аби впоратися зі своїми емоціями та почуттями.
❗️Якщо ваша дитина каже, що вона в порядку, це не завжди так. Важливо вчасно розпізнати ознаки стресу у своєї дитини, аби відреагувати на них, підтримати дитину та забезпечити її психологічний комфорт❗
🔥 Ознаки стресу різняться, залежно від віку.
Для підлітків характерними є такі:
💔 соматичні (тілесні) реакції на критичні події, які проявляються у фізичних симптомах (біль у животі, головні болі, млявість тощо)
💔 підвищена збудливість або навпаки – апатія
незібраність (розсіяність уваги), погіршення пам’яті, забудькуватість
💔 намотування волосся на палець, кусання нігтів, покашлювання, тремтіння рук (так звані компульсивні прояви)
💔 спроба віддалитися від батьків, уникнення спілкування, замкненість
💔 поганий сон та кошмари, а від того сонливість у денний час та втрата сил
💔 небезпечна для здоров’я та життя поведінка (наприклад, спроби запису у територіальну оборону; знецінювання спроб дорослих забезпечити безпеку, зокрема відмова евакуюватися, йти у сховище; прогулянки у небезпечних місцях тощо)
💔 нехтування своїми звичними обов’язками
спалахи гніву, агресивна поведінка, зокрема щодо близьких дорослих
💔 відмова від їжі
🧏 Як підтримати та надати дитині почуття безпеки і захищеності:
✅ Говоріть і слухайте.
Знаходьте час, стишуйте себе та уважно слухайте розповіді дітей про те, що вони відчувають і думають. Роз’ясніть дітям відомі вам факти та надавайте їм правдиву інформацію (із врахуванням вікових особливостей) про ситуацію, в якій опинилася країна в цілому та ваша громада зокрема.
✅ Дозвольте емоціям бути.
Розповідайте про свої почуття та нормалізуйте те, що відчуває дитина. Боятися, переживати, плакати – це нормально. Проте далі важливо стабілізуватися і відволіктися буденними справами настільки, наскільки це можливо.
✅ Плануйте майбутнє.
Мрійте та плануйте разом, обговорюйте з підлітками, що ви зробите найпершим після встановлення миру. Такі роздуми та розмови наснажують і стабілізують.
✅ Обіймайтеся.
Обіймайте свого підлітка та інших членів сім’ї не менше восьми разів на день. Тактильний контакт вкрай важливий в умовах невизначеності і стресу.
✅ Подивіться разом улюблені фільми.
Це можна зробити навіть перебуваючи в укритті. Обирайте життєстверджуючі фільми, які дарують надію, обговорюйте побачене. Нагадуйте дитині, що після найтемнішої ночі настає ранок.
✅ Читайте вголос.
Батьки читають малюкам, це заспокоює та нормалізує. Але підліткам у стресових ситуаціях теж важливо відчути себе захищеними. Спільне читання вголос дає такі відчуття. Читайте разом книжку, яку ви вже добре знаєте, або нову, до якої ніяк не доходили руки.
✅ Хваліть і робіть акценти на досягненнях дитини. Відмічайте навіть незначні досягнення. Вселяйте підлітку віру у свої сили та пропонуйте підтримку.
✅ Заохочуйте спілкування дитини з однолітками.
Для більшості підлітків спілкування з друзями є дуже важливим. Сприяйте такому спілкуванню, розкажіть дитині, як вона може підтримати друзів, яким важко впоратися з емоціями.
✅ Долучайте підлітків до допомоги іншим.
Але робіть це за умов максимальної безпеки. Переважно підлітки хочуть і готові допомогами іншим людям у складних ситуаціях. Розкажіть дитині, як саме можна допомогти, підтримати інших, долучайтеся до допомоги разом з нею. Водночас поясніть дитині, що пріоритетом повинна бути її безпека.
✅ Будьте уважними до змін у поведінці дитини.
❤️ Ви – незамінна людина в житті дитини. Ви забезпечуєте їй опору та даєте відчуття спокою. Ви пояснюєте та керуєте. Ви захищаєте і забезпечуєте безпеку. Бути такою людиною можливо лише за умови власного спокою, бо лише стабілізувавши свій стан, ви можете стабілізувати свою дитину.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сьогодні, 15 травня...