1 Квітня

Похожее изображениеУ День дурня або міжнародний День сміху 1 Квітня традиційно розігрують рідних, друзів і просто знайомих, або жартують над ними. У 2018 року свято 1 квітня випало на неділю.
Як виникло свято 1 квітня
Звідки свято з'явилося - невідомо. У деяких джерелах можна знайти інформацію про те, що в перший день квітня в Стародавньому Римі святкували день весняного рівнодення, в інших регіонах - Великдень. Оскільки обидва свята були символами нового природного року, то їх відзначали весело, багато жартували і навіть пустували.
Наприкінці лютого в Стародавньому Римі відзначали День Дурнів, а в Стародавній Індії 31 березня - свято жартів Холі. В ірландських сагах згадується про звичай обманювати людей в перший квітневий день.
За ще однією версією історія свята сягає корінням в XVI століття, коли в Європі переходили на літочислення з Юліанського на Григоріанське.
Новий рік почали святкувати 1 січня, тоді як в середні віки - в кінці березня, а саме новорічний тиждень тривав з 25 березня по 1 квітня. Тому, коли консервативно налаштоване або непоінформоване населення святкувало новий рік 1 квітня, над ними жартували і називали "першоквітневими дурнями".
Широку популярність свято здобуло в XVIII столітті. Його в американських колоніях відзначали англійці, французи і шотландці.
Розіграші у Франції багато в чому були пов'язані з рибою (фото: foromanualidades.facilisimo.com)
               Згодом першоквітневі розіграші записували і зібрали в збірник 100 найкращих першоквітневих жартів всіх часів і народів. Вони стосувалися багатьох сфер життя людей, в деякі навіть неможливо було не повірити.
Наприклад, люди охоче вірили в те, що Пізанська вежа таки впала, число Пі змінили з 3,14 на 3,0, в Лондоні приземлився іншопланетний літаючий корабель, не сприймали як "качок" літаючих пінгвінів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сьогодні, 15 травня...