Зі святом!



Святий Миколай – чудотворець із Патара
Важко уявити, але Святий Миколай був реальною історичною постаттю. Цьому існує чимало свідчень: згадки про нього є у переказах Святого Андрія Критського та монаха-студита Івана з Константинополя. Це справді один із ранніх святих. Святий Миколай народився у III столітті нашої ери – 270 – 275 роках. Місце його народження – місто Патар, що у східній частині сучасної Туреччини. Сім’я Миколая була однією з найзаможніших у місті. Ще з діда-прадіда його рідні прийняли християнство. Втім сповідували його таємно від язичницької влади, яка переслідувала вірян.
Миколай був єдиною дитиною у сім’ї, тож жив у добробуті та турботі. Втім, батьки Миколая померли дуже рано, і хлопчика став виховувати його рідний дядько – єпископ міста Мири Лікійські. Вже там Миколай вирішив присвятити своє життя служінню Богу та прийняв чернечий постриг. Після смерті дядька-єпископа Миколай став його наступником. Саме за місцем проживання Святого його і називають Миколаєм Чудотворцем Мирлікійських.
Чому Миколай став Святим

Миколая визнали святим невдовзі після смерті, коли його тіло почало мироточити. Окрім цього, врахували діяння Миколая за життя: його чуда, духовні здібності, допомогу іншим людям. Святий Миколай був щирим покровителем людей: допомагав бідним, хворим, засудженим. Він дотиком та молитвою зцілював тих, кого вважали невиліковними. Свої багатства Миколай завжди ділив із іншими людьми.
До наших часів дійшло кілька легенд про діяння Миколая. Згідно з першою, колись він побачив пару закоханих, які хотіли одружитись. Але тоді необхідно було відіграти пишне і багате весілля – інакше шлюб вважали неповноцінним. Оскільки у молодят грошей не було, то Миколай, проходячи біля будинків нареченої та нареченого, кинув їм у вікна по мішечку із золотими монетами.
Ще одна легенда оповідає, що колись Миколай допоміг трьом сестрам, батько яких втратив усі статки й навіть придане, яке готував до заміжжя своїх доньок. У ті часи дівчина без приданого не мала шансів вийти заміж. Коли Миколай дізнався про нещастя сестер, то вночі підкинув у вікно їхньої спальні три мішечки з золотом. Це дозволило сестрам знайти гідних чоловіків. Саме звідси “росте коріння” традиції залишати подарунки на День Святого Миколая вночі.
Третя історія така: колись імператор Костянтин Великий відправив на страту трьох невинних чоловіків. Миколай, дізнавшись про несправедливість, поспішив до імператора, аби врятувати засуджених. Він був настільки переконливим, що цісар  відмінив свій суворий вердикт та відпустив чоловіків.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сьогодні, 15 травня...