Спасибі, дякую, данке, мерсі, сенк-ю, граціе, благодарю - слова вдячності вимовляються людьми здебільшого автоматично та беземоційно. Що означають ці слова для українців, звичну формальність задля ввічливості, чи щось нематеріальне та духовне?
Коли слово «спасибі» перекласти з староруської - воно означає - «Спаси і Збережи».
Всім відомо з дитинства, що «спасибі» - слово «чарівне». Разом зі словами «будь ласка», «дай» і «мама» ми вимовляємо його першим і продовжуємо вимовляти протягом всього свого життя. Власне слово «спасибі» - сходяться в думці більшість мовознавців походить від слів Спаси Біг. А от українське «дякую» має більш складне походження. Філологи твердять, що це ніщо інше, як запозичення з польської мови - де вимовляється, як «дзенькую». А от поляки своє подячне слово перейняли від німців. Отже німецьке «данке», запевняють словесники, - німецького походження. Це слово, у різних варіантах, є спільним для багатьох східнослов'янських мов.
Дякую, говорять, до кишені не покладеш, і на хліб не намастиш. Проте, психологи певні - це слово володіє особливою силою та енергетикою. З їх допомогою люди дарують радість один одному, висловлюють увагу і передають позитивні емоції - те, без чого наше життя стало б мізерним і похмурим.
Тож, подякуйте одне одному і нехай у вашому житті все буде як найкраще.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сьогодні, 15 травня...